Hvis du bliver ledig og er medlem af en a-kasse, kan du optjene retten til at modtage feriedagpenge. Nøjagtigt ligesom når du er på arbejdsmarkedet, hvor du optjener retten til almindelige feriepenge gennem dit arbejde. Dette betyder, at hvis du har optjent retten til at modtage feriedagpenge, kan du holde ferie på samme måde, som hvis du havde optjent feriepenge gennem din arbejdsgiver.
I den periode hvor du modtager feriedagpenge, er du ikke forpligtet til at komme til møder eller søge jobs, du kan holde fri. Det er selvfølgelig helt op til dig, om du vil holde helt fri fra jobsøgningen eller stadigvæk holde øje med, om der dukker et job op, som du godt kunne tænke dig at søge. Dette er dog ikke et krav, da du jo holder ferie.
Når du modtager feriedagpenge, kan du ikke på samme tid modtage dagpenge. Det er nøjagtigt ligesom når du holder ferie gennem din arbejdsgiver, hvor du ikke både kan få løn og feriepenge samtidigt.
Hvordan optjener du feriedagpenge?
Du kan både optjene retten til feriedagpenge, mens du er ledig, eller hvis du er på barsel og modtager barsels dagpenge fra Udbetaling Danmark. For at optjene retten til feriedagpenge følger optjeningsreglerne samme princip, som ved optjening af almindelige feriepenge.
Hvis du i det tidligere kalenderår har modtaget dagpenge fra a-kassen, eller har været på barsel med barsels dagpenge, kan du i denne periode spare sammen til at få en udbetaling af feriedagpenge, som du så det efterfølgende år fra 1. maj kan holde ferie for.
Fra 1. januar 2019 fik vi i Danmark en ny ferielov, som ændrede reglerne for, hvordan vi fremover optjener feriedagpenge og hvordan disse skal udbetales. Feriedagpenge reglerne er blevet mere fleksible, så man kan få sine feriedagpenge udbetalt hurtigere, efter man har tjent dem ind, end det gjorde sig gældende med den gamle ferielov.
Før kunne man optjene retten til højst 25 feriedage, og det vil man stadigvæk gøre fremover. Men der vil dog være en overgangsperiode, før den nye ferielov træder i kraft. Dette betyder, at du i perioden 1 januar 2019 til den 31. december 2019 højst kunne tjene 16,6 feriedage med ret til feriedagpenge. Disse 16,6 feriedage kan du afholde fra 1. maj 2020.
Overgangsperioden betyder, at du ikke kan optjene ret til feriedagpenge i perioden 1. januar 2020 til den 31. august 2020. Fra den 1. september 2020 bliver vi introduceret til begrebet samtidighedsferie, som er den nye ferieordning.
Dette betyder, at man fremover vil kunne optjene ret til feriedagpenge løbende, imens man arbejder. I den nye ferieordning vil man kunne optjene 2,08 feriedag pr. måned, som så kan afholdes allerede i den efterfølgende måned.
Feriedagpengene vil fremover blive optjent i perioden fra den 1. september til den 31. august. Ferien kan derfor allerede afholdes fra den 1. oktober, efter den nye ordning træder i kraft og afholdes helt frem til 31. december året efter.
Retten til feriedagpenge
For at kunne få retten til feriedagpenge, er der visse betingelser, man skal leve op til.
- Du skal holde ferie, når du holder ferie. Det vil sige, at du ikke kan eller må arbejde, samtidigt med at du får udbetalt feriedagpenge
- Du skal være berettiget til at modtage dagpenge, i tilfælde af ledighed, hvor du skal være til rådighed for arbejdsmarkedet
- Du skal forud for ferien være enten lønmodtager eller ledig og derfor stå til rådighed for arbejdsmarkedet
- Du skal inden feriens påbegyndelse bo og opholde dig i Danmark
- Du skal have afholdt din ferie, som du har tjent til gennem et lønmodtagerjob
- Hvis du er ledig, skal du være tilmeldt jobcenteret som ledig, samt give dem besked om din ferie. Dette skal gøres 14 dage før feriens påbegyndelse. Du skal også give din a-kasse besked om din ferie senest på den første feriedag
Hvordan får du dine feriedagpenge udbetalt?
Hvis du er ledig og vil holde ferie, skal du give dit jobcenter besked om, at du ønsker at holde ferie. Dette kan du gøre på jobnet.dk og senest 14 dage før feriens begyndelse. Du kan stadigvæk holde ferie, selvom der er under 14 dage til din ferie. Men dette kan dog ikke gøres gennem jobnet.dk, men derimod ved at kontakte dit lokale jobcenter.
Jobcentrene giver dig en frist på de 14 dage, grundet deres egen planlægning i forhold til de møder og samtaler de har med dig. Hvis du melder din ferie senest 14 dage før din planlagte ferie, har jobcentret pligt til at respektere din ferie. Melder du din ferie med kortere varsel end de 14 dage, kan du i stedet risikere at blive indkaldt til et møde eller en samtale, også selvom du har ferie. Derfor husk at melde ferie ind i god tid.
Du skal kontakte din a-kasse og meddele dem, at du ønsker at afholde ferie med feriedagpenge samt melde ind, hvor mange feriedagpenge dage du vil bruge. Det kan være, at du ikke har nok feriedagpenge til de antal dage, du ønsker at holde ferie i. Du kan dog stadigvæk holde ferie men bare for egen regning, hvor du hverken modtager dagpenge eller feriedagpenge.
En vigtig faktor for at du kan modtage feriedagpenge, er, at du først har afholdt alt den ferie, som du har optjent gennem en tidligere arbejdsgiver. Det skal du gøre før, du kan få lov til at afholde de feriedage, som du har optjent fra din a-kasse gennem ledighedsperioden eller barselsperioden, hvor du har modtaget feriedagpenge barsel fra Udbetaling Danmark. Hvis du har nogle feriepenge til gode fra en arbejdsgiver, skal disse derfor bruges først.
Under din ferieperiode skal dit CV på jobnet.dk stadigvæk være tilgængeligt. Du skal også huske at bekræfte, at du er aktiv jobsøgende senest syv dage efter endt ferie.
Når du derimod er i arbejde som lønmodtager, og har nogle feriedagpenge til gode, som du ønsker at holde ferie for, skal du melde til din arbejdsgiver, at du ønsker at holde ferie. Derefter kontakter du din a-kasse og meddeler dem, at du ønsker at bruge dine feriedagpenge i den periode, som du har oplyst din arbejdsgiver.
Du kan ikke få løn og feriedagpenge på samme tid. Når du modtager feriedagpenge, skal du holde ferie de dage. Der er dog ingen frist for, hvornår du skal meddele din a-kasse om din feriestart, men hvis du vil have dine penge før, du afholder ferien, er det en god ide at give a-kassen besked i god tid. Især fordi der kan være behandlingstid, før du kan få pengene udbetalt.
Feriedagpenge under uddannelse
Hvis du er under uddannelse, kan du som hovedregel ikke modtage feriedagpenge. Der er dog undtagelser for ledige, som kan modtage feriedagpenge i forbindelse med deres uddannelse, som er en del af deres jobplan. Ferien kan bruges, når uddannelsesstedet har ferielukket.
Hvis man gerne vil bruge ferien uden for uddannelsesstedets ferielukning, skal denne ferie været skrevet ind i den gældende jobplan, man har aftalt med jobcentret.
Sats for feriedagpenge
Som hovedregel vil din feriedagpenge sats være den samme som din dagpengesats. Det vil sige, at du vil få udbetalt det samme beløb, som da du modtog dagpenge. Det er dog en forudsætning, at du inden for de seneste to år har haft udbetalt dagpenge med netop denne sats.
Hvis du ikke har fået udbetalt dagpenge i den 2-årige periode med en beregnet sats, vil du kunne få feriedagpenge med dimittendsats, som svarer til 82% af den højeste dagpengesats.
Du har ingen ret til feriedagpenge under disse omstændigheder:
- Du kan ikke modtage feriedagpenge, hvis du inden feriestart allerede opholder dig i udlandet, selvom du har bevaret din bopæl i Danmark
- Du driver en selvstændig virksomhed som dit primære erhverv
- Du er under uddannelse uden retten til dagpenge
- Du er sygemeldt eller er på barsel
- Du modtager efterløn eller er i seniorjob
- Du er frihedsberøvet
- Du er på børnepasningsorlov